Thursday, December 30, 2010

Courgette Fritters with Feta and Dill and Yogurt Sauce/ Кюфтета от тиквички с копър и сирене

Рецептата на български по-надолу:


This light vegetarian meal goes equally well as main dish and as side dish. It is a fave, so fast to make and truly delicious!

Courgettes Fritters with Feta and Dill

Products:
yields around 20 fritters, depending on the spoon.

3 medium-sized courgettes (zucchini)
200 gr Feta cheese
half big bunch of fresh dill - finely chopped
2 medium-sized eggs
150 gr flour
2 garlic cloves - grated
cumin, black pepper, salt to taste
a pinch of baking powder
oil for frying,


(for the yogurt sauce)
400 gr yogurt
fresh dill, fresh mint leaves

Method:
Grate the courgettes, place them in a bowl and sprinkle with salt so the water separates. Leave for 10-15 minutes and drain well.
In a bowl mix the eggs, courgettes, dills, garlic and cheese.
Dry-fry the flour in a pan on high heat stirring occasionally to prevent burning until golden brown. Set aside to cool down a bit.
Then mix the prepared flour to the mixture. Add white pepper, salt and cumin and a pinch of baking powder.
Spoon the mixture in hot oil amd fry until golden-brown on each side, turning every 3 minutes, if needed. Place on paper to take some of the excessive oil from the frying.


for yogurt sauce:
Cut finely the herbs and sprinkle over the yogurt.


_________________________________________________________________
_________________________________________________________________

Пържени кюфтета от тиквички и копър

Изглежда Коледа е времето за приготвяне на любими храни, защото ето че сега намерих време да направя отново тази любима рецепта (с някои модификации, разбира се ;)). Освен това напоследък откривам вкусовите предимства на готвенето с много и разнообразни пресни подправки, та така дойде и идеята за пресния копър.
Идеални са и като основно ястие, и като гарнитура с месо например.

Продукти:
(за около 20 кюфтета в зависимост от големината на лъжицата)


3 средно големи настъргани тиквички - могат да бъдат бели или тъмнозелени.
половин голяма връзка пресен копър - ситно нарязан
200 гр саламурено сирене
2 средно големи яйца
150 гр брашно
2 настъргани скилидки чесън
кимон, черен пипер, сол на вкус
щипка бакпулвер
Олио за пържене

За соса с кисело мляко:
400 гр кисело мляко
пресен копър и листа мента

Приготвяне:
Сух тиган се захрява на силен огън, добавя се брашното и при непрекъснато бъркане се оставя да се опече до кафявозлатисто. Оставя се да изстине.
Настърганите тиквички се поръсват добре със сол и се оставят за 15-20 минути за да се отдели добре водата им. След това се прецеждат.
В суха купа се смесват яйцата, тиквичките, копърът, сиренето и настърганите скилидки чесън.
Добавя се брашното към сместа, смесва се добре и след това с подправките.
С лъжица се взима от сместа и се първи в олио около 3 минути от всяка страна, и се обръща отново, ако е необходимо.
Поставят се на салфетки, които да поемат част от мазнината.

1 comment:

Xiaolu @ 6 Bittersweets said...

These fritters sound delightful. I especially like the yogurt sauce. Happy New Year!

Pin It button on image hover